Kendin Yap Atölyeleri Uluslararası Sempozyumu açılışına Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK zoom üzerinden, Vali Yardımcımız Nurullah KAYA, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli OĞUZ, Rektör Yardımcımız Murat PEKER, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa DİKİCİ, Belediye Başkan Yardımcımız Murat ÖNER, değerli protokol üyelerimiz, idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz katıldı.
Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TR 33 Bölgesi Zafer Kalkınma Ajansı işbirliği ile YENEP (Yeni Nesil Eğitim Programı) kapsamında kurulan Kendin Yap Atölyeleri Uluslararası Farkındalık Festivali ve Sempozyumu 18 Haziran 2021 tarihinde Korel Otelde İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin YALÇIN 'ın açılış konuşması ve öğrencilerin gösterileri ile başladı.
İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin YALÇIN: "Kendin Yap Atölyeleri, artık teknoloji üreten güçlü bir Türkiye olma yolunda ilerlemek için gerçek gücün sadece fiziksel güçte değil eğitilmiş insan beyninde de olduğunun farkındalığıyla, ilimizin eğitimine büyük katkı sağlayacak. Çocuklarımızı küçük yaştan itibaren geleceğe hazırlamak, teknolojiyi faydalı bir şekilde kullanabilmelerini sağlamak öncelikli hedeflerimizdendir. Bu amaçla projenin sürdürülebilirliği kapsamında düzenleyeceğimiz ve gelenekselleşmesini planladığımız organizasyonlarımız, Afyonkarahisar Kendin Yap Atölyesi olarak bölge ve ülke bazında robot yarışmaları, akıl ve zekâ oyunları turnuvaları, tiyatro gösterileri düzenlemek; bilim, kültür, sanat dergisi çıkarmak ve sempozyumlar düzenlemek kapsamında olacak. Bu çerçevede yaptığımız çalışmalar KENYAP adıyla ilk Haziran bültenimiz hazırlanmış ve basılmış, ilk uluslararası sempozyum 18-19 Haziran 2021 gerçekleştirilerek bilimsel çalışmaların temeli de bu atölyelerde atılmış, hem öğretmenlerimizin hem de öğrencilerimizin eğitimde yenilikçi yaklaşımlarla eğitim hayatlarına devam etmeleri hedefine ilk adımlar atılmıştır. Sonuç olarak diğer çalışmalarımızda olduğu gibi bu Sempozyumun da öğretmen ve öğrencilerimizin eğitimde yeni çıktılar almasına ve eğitimin üretkenliğe evrilmesine vesile olacaktır. Başta Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK olmak üzere, katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum." dedi.
Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK; "Bugün orada yaptığınız faaliyet gerçekten de tam olarak Dünyanın, Türkiye 'nin gittiği yöne doğru özellikle bu salgın döneminde çok daha büyük bir anlam taşıyor. Çünkü bu tür bilimsel becerileri ve bu tür teknolojik becerileri yüksek bireylerden oluşan toplumlar refah seviyesi bakımından daha ileri noktalara taşınabiliyorlar. Bu sebeple de bizim eğitim sistemimizde bir dönüşümü ortaya koymak dünyadaki bu değişimlere ayak uyduran, uyum sağlayan bir bakış açısı geliştirmek son derece kritik hale geliyor. Çocuklarımızda akademik becerilerin yanı sıra sanatsal becerilerin bir şekilde idrak eğitimi değil de vicdan eğitimini ve bunun yanı sıra çocuklarımızın bütünsel gelişimi ile ilgili sosyal, duygusal, fiziksel gelişimi ile ilgili çok daha üst bir perspektiften bakma ihtiyacımız var. Bu bağlamda dijital beceriler de ayrı bir önem taşıyor. Çünkü günümüzün dili olması günümüzün artık okuryazarlığının bu hale gelmiş olması çok önemli. O yüzden de drama, sanat ya da teknoloji eğitimi, otomasyon, robotik, üç boyutlu tasarımlar bunların tamamının söz konusu olduğu 10.000'den fazla atölye açtık. Türkiye'de bu atölyelere tasarım beceri atölyeleri diyoruz. Tasarım beceri atölyelerinin tamamı bu bahsettiğimiz başlıklar altında ve yaklaşık 2500 tanesi de otomasyonun, kodlamanın, robotiğin, üç boyutlu çalışmaların olduğu atölyelerden oluşuyor ve bu konuda yetişen çocuklarımızın binlercesi de Teknofest gibi yarışmalara da hazırlanıyorlar. Ulusal ve Uluslararası platformda çalışıyorlar.
Bütün bunları tabi okullarımız arasındaki farklılıkların azalması bağlamında ayrıca önemsiyoruz ve bu bahsettiğim 10 binden fazla tasarım beceri atölyesinide özellikle daha fazla ihtiyaç duyulan bölgelerimizde açmayı önemsiyoruz Yani fırsat adaletini sağlamaya çalışıyoruz, merkezdeki imkânları çok iyi olan okullardan ziyade daha az imkânı olan okullarımızdan başlayarak 10 binden fazla atölyeyi açmış bulunuyoruz.
Elbette biz tüketim değil üretim odaklı bir nesil inşa etmeye gayret ettiğimiz için bütün bu beceriler son derece önem taşıyor ve artık kitlesel eğitimden, bireysel eğitime kişiselleştirilmiş eğitime doğru bir yolculuğa ihtiyacımız var. Bu yüzden de teknoloji atölyelerimizin çok büyük önemi var bizler için.
Eğitim bir anlamda geleceğin kodlarını yazmak aslında. Bu bağlamda da kendin yap atölyesi uluslararası farkındalık festival süresinde bilgilerini ve görüşlerini paylaşacak meslektaşlarıma bu sisteme verdikleri katkıdan dolayı teşekkür ediyorum ve bu atölyelerle beraberde çocuklarımızın gerek 10 binden fazla tasarı beceri atölyesinde, kendin yap atölyelerinde, bilim sanat merkezlerinde ve diğer kurum kuruluşlarımızda Türkiye çapında faaliyetlerinin yürüdüğünü biliyorum. Bu çalışmaların bilimsel faaliyetlerle destekleniyor olması ayrıca önem taşıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve tüm meslektaşlarıma kolaylıklar diliyorum." dedi.
Sempozyum 19 Haziran 2021 tarihinde zoom üzerinden bildirilerin sunulmasıyla sona erecektir.