Mesleki ve Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık (METEF) Toplantısı Gerçekleşti...
2023 Eğitim Vizyonunun en önemli konuları arasında yer alan "Mesleki ve Teknik Eğitim" başlığı aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kalkınma Ajansları için 2019 yılı teması olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Valiliğimiz himayesinde Zafer Kalkınma Ajansı tarafından ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün desteğiyle Mesleki ve Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık (METEF) Toplantısı Afyonkarahisar Valimiz Mustafa TUTULMAZ'ın katılımıyla gerçekleşti.
Kamil Miras Anadolu Lisesi Şehit Kerim Üye Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Afyonkarahisar Valimiz Mustafa TUTULMAZ'ın yanı sıra AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz YALÇIN, İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin YALÇIN, Zeka Genel Sekreteri Veli OĞUZ, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü KÖSE, ortaokul ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizin yöneticileri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizin alan ve rehber öğretmenleri katıldı.
İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin YALÇIN yaptığı konuşmalarında; "Mesleki eğitimin çalışma hayatına nitelikli işgücü yetiştirilmesi gibi temel hedefleri de göz önüne alınarak, eğitim kurumları ile birlikte çalışma hayatının diğer tüm paydaşlarının da karar alma süreçlerine etkin katılımının sağlanması gerekmektedir. 2023 Eğitim Vizyonu, mesleki ve teknik eğitim için de yeni bir yol haritası sunmaktadır. Yeni yol haritası sektöre duyarlı, ülkenin önceliklerine göre kendisini sürekli güncelleyen dinamik bir mesleki eğitim inşası öngörmektedir. Bu bağlamda mesleki eğitimde eğitim-üretim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Afyonkarahisar ilimizde Mesleki ve Teknik Eğitimin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar Zafer Kalkınma Ajansı, Üniversite ve Sektör temsilcileri ve Müdürlüğümüz işbirliği çerçevesinde yürütülmektedir." dedi.
Toplantıda projenin geçen yıl başladığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Afyonkarahisar Valimiz Mustafa TUTULMAZ; "Proje geçen yıl Murat TİRYAKİOĞLU hocamızın bizlere anlattığı bir projeydi. Meslek Liselerine yönlendirme ve meslek liselerini tercih edilebilir konuma nasıl getirebiliriz anlayışının bir sonucu olarak ortaya çıktı. Toplumların kalkınmasının, gelişmesinin temelinde yetişmiş insan gücü vardır. Ancak bu yetişmiş insan gücünün eşit veya ihtiyaca uygun şekilde dağılmasıyla bu gerçekleşir. Herkesi Tıp Fakültesi okutursak bunun yanında alt birimlerde görev alacak hemşire, teknik elaman ihtiyacını karşılayamazsak o doktordan hiçbir verim almayız. Bu diğer meslekler içinde geçerlidir. Toplumun ihtiyacına uygun her alanda elemana ihtiyacımız var. Sabah evden çıkarken asansöre biniyoruz asansörcüye ihtiyaç var. Araca biniyoruz şoföre ihtiyaç var. Yani toplumun her alanından çalışacak işgücüne ihtiyaç var. Gelişmiş toplumlara bakarsak örneğin Almanya'da her mesleğin okulu var. Öyle kısa süreli de değil. 3 yıl 5 yıl gibi bir eğitim alınıyor. Eğitim sonrası yapılan işlerde sıkıntı yaşanmıyor. Bizim gelişmiş toplum olabilmemizin yolu her meslek için nitelikli eleman yetiştirmekten geçiyor. Bunun planlamasını ilgili kurumlar yapacak. Bize düşen, okul idarecileri ve öğretmenlere düşen öğrencileri meslek liselerine ihtiyaç oranına göre yönlendirmek. Ben bu programa katılan herkese ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Toplantı Doç. Dr. Murad TİRYAKİOĞLU'nun meslek liselerinin toplumsal algısını iyileştirmek, İklim Farkındalığı ve Girişimciliği Atölyesi, Mesleki ve teknik eğitimin önemini vurgulamak başlıkları altında, Meslek Liselerinin önemi ve mesleki ve teknik eğitim veren okullara karşı oluşan olumsuz algının kırılmasını sağlamak adına ayrıntılı sunumlarıyla sona erdi.